:: Anak itu rahmat dari Allah ::


Assalamualaikum wbt.

Credit image to mstar.

Kecoh dua tiga hari ni tentang penemuan seorang budak OKU di media massa baik dari media elektronik mahupun media cetak. Semua menyiarkan tentang penemuan budak yang sama. Sedih dan sayu pula wan melihat keadaan budak tersebut ketika berita itu mula-mula di siarkan di kaca TV. Sayu melihat keadaan dia yang kurus kering serta menampakkan tubuhnya separuh tertutup ditutupi hanya sebahagian daripada baju yang dia gunakan.

Keesokan harinya pelbagai tanggapan yang keluar dari kaca TV. Mengata begitu begini begitu begini. Ada yang menyalahkan ibubapa budak tersebut semata-mata, ada yang menyatakan hak budak itu sebagai OKU, dan tak kurang juga yang menyatakan kesanggupan ingin menyara budak yang terbabit itu di samping tanggapan-tanggapan lain yang tak terhitung banyak nya.

**********************************************************************

Ok, malas nak cakap lebih pasal budak tu. Wan just nak bersyukur atas rahmat yang Allah limpahkan keatas keluarga wan dengan mewujudkan seorang insan yang bernama Shahidatul Jannah di dalam kehidupan kami sekeluarga. Dengan adanya dia kami hidup bersederhana. Wan sangat bersyukur berada dalam keluarga ni. Alhamdulillah.

Sebenarnya ada satu video yang membuatkan wan teringin nak post tentang budak OKU ni. Video ni berkaitan dengan budak OKU dan ia membuatkan wan rasa sebak dengan apa yang berlaku. Jangan lah kita menyisihkan golongan begini, mereka juga berhak hidup di muka bumi milik Allah ni. Semuanya ada hikmah disebalik apa yang Allah jadikan di dunia ini.

Jom tengok video nya :


"Keep Smiling"
^_^

:: undefined mode, fainted mode, unactivated mode ::


Assalamualaikum wbt.


Tajuk Bahasa Inggeris sangat. hahaha.

Sejak entri terakhir dalam blog ni, wan rasa macam lain macam je. Entah lah kenapa. Jiwa kacau bilau. Semua benda yang di buat entah jadi ape entah. Serba tak kena. Ke sebab yang kawan wan si Shera cakap tu?

"Wan, asal dua tiga hari ni macam frust dengan someone je post dalam FB?"

hahaha. KOT..

Biar lah. Benda dah nak jadi kan. Nak salahkan sape? salah diri sendiri je la. Nak tunding jari pun tak kemana jugak, tak kan selesaikan apa-apa pun. Baik wan diam diri. Biar apa yang berlaku menjadi teladan dan sejarah yang akan sentiasa di lipatan sejarah zaman purba. Zaman dinasour dulu punya lipatan sejarah. hehehe.

Apa-apa pun yang penting siapa sahaja yang wan cakap tu, dia sentiasa gembira dan akan terus berjaya dalam pelajaran dia. Jangan jadikan wan sebagai idola. Wan tak layak nak di jadikan idola kecil. hehe.

************************************************************
haaaa...

Apa khabar semua pembaca blog wan? anda baik-baik saja ka? kalo yang sakit tu jangan lupa jumpa doktor. Makan ubat.

p/s: wan ni jenis 'lengat' sikit nak jumpa doktor. ehehehe. 'lengat' tu kira macam liat la. Kalau setakat sakit pening kepala tu memang tak lah nak jumpa doktor.

************************************************************

Lama betul tak update blog ni. Entah apa lagi yang wan nak update. Wan pun dah hilang akal. Masa yang terluang habis terbuang dengan bermesej dengan mrs.Celcom yang tak kunjung tiba memberi mesej. Benda tak perlu pun dia mesej gak. Cakap kita ada menang kereta la apa la. Ingat kita ni minum guna gelas Ali cafe ke nak minum seteguk terus bertukar ruangan ruang tamu. hehe. Tapi best jugak tu kalau sekali teguk terus dapat kereta. Boleh hadiah kat orang yang boleh bawak kereta tu. Takde lah dia nak tumpang orang lain lagi nak pergi mana-mana. hehehe. Angan-angan je.

InsyaAllah, nanti wan akan hidup kan semula blog wan ni. Nak isi dengan benda-benda berfaedah sikit. di samping selit-selit sikit kisah diri yang entah kemana hala tuju kehidupan ni.

Ok lah, sekian.

"Keep Smiling"
^_^

:: Selamat Hari Guru ::


Assalamualaikum wbt.

Credit Image to SPKK

Hari ini 16 Mei, wan nak ucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru yang pernah mengajar wan dari kecil sampai besar gajah sekarang ni. hehe. Terutamanya guru-guru yang pernah jadi guru kelas wan dulu masa wan belajar kat SRK OK Selair Matu (Tahun 1 & Tahun 2), SRK Pandan Indah (Tahun 3), Sekolah St. John Bukit Nanas (Tahun 4 & Tahun 5), SK Campuran & SK Sungai Nai (Tahun 6), SMK TPDP Hajjah Normah Daro (Tingkatan 1 - 5), KML, dan UiTM. Eyh, macam banyak sangat pulak tempat belajar. hehe.

SELAMAT HARI GURU!!!

Teringat dulu masa masih budak-budak mentah, cikgu-cikgu pernah marah, pernah jentik telinga, nasihat itu ini hinggalah sekarang wan jadi seorang yang entah apa-apa ni. Tapi yang penting bagi wan pengalaman bersama guru ni semua sangat berharga. Kerana mereka lah adanya pemimpin yang berwibawa, ustaz yang tegas menegakkan agama, pelajar yang taat dan patuh segalanya hingga berjaya. Tanpa kesabaran mereka untuk mendidik, pelajar-pelajar juga tak akan berjaya. Mereka berusaha sehabis baik untuk menjadikan seseorang pelajar itu berjaya hingga ke menara gading. Namun tanpa azam yang kuat dalam diri kita sendiri, usaha mereka ini seperti sia-sia sahaja. Akan tetapi mereka tetap berusaha untuk membantu yang kurang berkemampuan untuk terus cemerlang dalam kehidupan. Oleh itu, kepada mereka yang masih bergelar pelajar hendaklah menghargai guru-guru yang mengajar mereka. Tanpa guru mereka itu, mereka tidak akan mengenali huruf ABC, nombor 123 malah simbol-simbol dalam matapelajaran matematik mahupun sains.


"Kekecewaan melanda diri yang serba kekurangan ini."

:: Hanya keluarga terdekat dan si puteri salju sahaja yang pernah ku ceritakan exactly apa yang berlaku dalam diriku ini. ::

Apa-apa pun...

kepada semua guru-guru,

Credit Image to Ataicha's Blog

"Keep Smiling"
^_^

Merindui seseorang yang menjadi pujaan hati selama berkenalan.

:: Pesta Kaul - Pengalamanku ::


Assalamualaikum wbt...


Okay, bersambung semula dengan cerita pesta kaul. hehe.

Dalam episod lepas wan cakap nak pergi 23 haribulan kan. Tapi, tak jadi. Entah lah kenapa. Penyakit M datang kot. Lagipun kalau yang dalam perancangan sendiri, wan memang banyak buat perubahan last minute. Dari dulu dah macam tu. Tapi kalau wan jadi haritu, mungkin wan dah macam jalan-jalan dengan si tuan puteri. Sebab dia pergi Mukah dengan mak dia pada hari tersebut. hehehe. Dah kira sekali lah kan walaupun rumah lain-lain, kenderaan lain-lain tapi hala tuju yang sama. hehe. Banyak songeh lah wan ni. hehe. Tu pun kalau jadi tapi hari tu tak jadi.

Nak di jadi kan cerita, beberapa minggu sebelum pesta kaul, kawan karib wan, si Victor, tanya kat wan, wan pergi ke tak pesta kaul tu. Wan cakap lah 23 haribulan wan pergi. Lepas tu dia cakap, nanti dia nak pergi jugak tapi 25 haribulan baru dia pergi Mukah. Sebab hotel kat Mukah ada kekosongan pada 25 haribulan. Jadi, 26 haribulan barulah wan buat plan baru nak pergi pesta kaul tu. Dah nama pun wan ni baru first time jejak tapak kaul, jangan-jangan sesat satgi bila nak cari jalan nak pergi tapak kaul.

Pada 26 haribulan tu, wan gerak pagi dalam pukul 7. Takut jalan jem katakan. *kononnye la padahal jalan pergi Mukah tu mana ada jem.* Selepas dua jam memandu motorsikal, akhirnya sampai juga wan ke bandar Mukah. Tu pun dah nak sampai pun masih ikut belakang orang. hahaha. Selamat ada seorang pakcik tu nak pergi bandar Mukah jugak. Terima kasih pakcik. Alhamdulillah, sampai jugak wan ke bandar Mukah yang telah lama wan tak jejak selama bertahun-tahun lamanya. Rindu rasanya mengingati masa last sekali jejak ke bandar Mukah bersama abang dan Abi tercinta. Rindu dengan Abi.

Okay, kisah silam. KLMJ sekejap.

Jadi sesampai je kat bandar Mukah, wan pusing sikit booth yang ada kat pasar lama. Ada la sikit barang yang di beli. Air je pun. hehehe. Dahaga kot, panas terik ooo. Lepas tu telefon victor, cari tempat untuk buat pertemuan sebentar. Fikir punya fikir, wan nekad nak cari tapak Kaul. Okay tahu-tahu je la kan kalau orang first time datang ke tempat orang lepas tu tak tahu jalan buat ape kan. Habis satu bandar pusing nak cari jalan. Nak tanya orang punyalah malu. Mana tak 'malu bertanya sesat jalan'. Rupa-rupanya, jalannya situ-situ je kot. Just banyak cabang je. Kiranya kita boleh pergi ke tapak kaul tu guna banyak jalan. *padahal ada signboard tu pun tak nampak gak* First time katakan. *First time la sangat* Kat tapak Kaul, wan pusing-pusing sikit supaya hafal sikit kawasan tapak kaul tu macam mana. Bila dah adopted, terus beritahu kat victor wan ada kat tapak kaul.

Jadi, berjumpalah dua orang sahabat lama yang sudah cukup lama berpisah. Victor ni pernah jadi roomate, studymate, bahkan classmate wan masa masih belajar kat UiTM dulu. Kira wan dengan victor ni kawan rapat lah. Cerita itu ini itu ini. Tak lama lepas tu, wan terus balik. Entah kenapa wan nak balik awal sangat masa tu. Mungkin hari tu wan rasa pening kot, rasa tak sedap badan. Wan terus balik.






Dan begitulah tamatnya kisah pesta kaul yang wan pergi. Sekejap je, malas nak lama-lama sangat.

**********
Wan terfikir mungkin masa tu wan dah ada isteri, wan akan bawa isteri wan sekali. Mungkin kah Si Puteri Salju itu isteri wan. hehehe. mana tahu jodoh wan kan. hehe. Allah Maha Mengetahui. Wan akan bawa dia jalan-jalan tak kira la dia dah muak dengan bandar tu ke tak, wan nak bawa juga. Tapi apakan daya, situasi sekarang ni berlainan dari apa yang di impikan. hehe. Semoga dia di kuatkan dari segala dugaan yang di hadapi sekarang. Wan tahu wan bukanlah orang yang terbaik untuk dia. Tapi wan akan sentiasa disisi dia jika dia ada sesuatu yang ingin di sampaikan dan dikongsikan. Wan tak nak dia rasa terpinggir memikirkan apa yang akan berlaku dengan masa depan dia. Wan nak jadi seseorang yang dapat membantu dia sebaik mungkin. Supaya nanti, bila wan dah di tarik nyawa wan tahu wan masih ada seseorang yang sentiasa menjadi idaman hati wan semasa masih hidup. Walaupun dia menganggap wan hanyalah kawan biasa.
**********

"Keep Smiling"
^_^

#LovingForLoving #PS #NeverGiveUpOk

Mini GA Cash RM350 by Emas Putih #part2

As-Salam

[ Tekan banner di atas kalau nak join ]

Mini GA Cash RM350 by Emas Putih #part2 ini dianjurkan oleh Emas Putih
dan disponser oleh Syiera , Iskandar Daughter , Saidatul dan Syira Lokman dan Mahamahu :)

:: Pesta Kaul Perayaan Masyarakat Melanau ::


Assalamualaikum wbt.

Credit image to Google Images.

Tak lama lagi pesta kaul. heeehu.
Macam lah wan nak pergi menyambut pesta kaul ni kan. hehehe.

Sepanjang umur wan, wan belum pernah tengok lagi kawasan pesta kaul ni. Tengok macam mana rupa orang yang menyambut pesta ni pun tak pernah. Apatah lagi kalau nak menceritakan pengalaman ketika pesta kaul berlangsung. Memang takda langsung kot. Walaupun pesta ni sebenarnya diraikan oleh masyarakat Melanau, bak kata info ni, wan yang juga tergolong dalam masyarakat tu pun tak pernah nak ambik port pun benda macam tu. Adoi. Teruknya wan ni kan. hehe.

Sebenarnya, arwah bapak wan tak pernah bawa kami sekeluarga ke pesta-pesta macam tu. Bagus gak sebenarnya, tak lah anak-anak dia lalai dengan benda-benda gitu. Lebih banyak benda lain nak buat kan. Lagi bagus kuatkan ilmu agama di dada. kan kan. Bagi wan sekarang wan just nak ambik tahu je benda gitu memang ada kat kawasan wan ni. Jadi nanti kalau orang tanya wan pasal pesta kaul, takda lah wan ternganga tak tahu nak jawab. ye dok cik Puteri Salju? (si puteri salju tu suka sangat guna bahasa utagha dalam penulisan dia.. hehe..)

Lagipun, wan tak minat benda pesta-pesta ni. Lagi-lagi kalau yang ada konsert. Lagi jenuh rasanya nak tengok. Macam tak best je. Macam boring je. Kadang-kadang tu wan terjejak gak kaki ke tempat konsert tu. Tapi, tak sampai 1 minit terus blah. haha. Kalau semua orang buat macam wan, sedih penganjur. Dah buat macam tempat persinggah je. haha.

Untuk pesta kaul yang akan datang ni nanti, wan macam teringin nak pergi. Bukan semata-mata nak pergi pesta kaul, tapi nak tengok bandar Mukah je. hehe. Lama dah tak jenguk bandar Mukah. Dulu, pernah sekali tu je pergi Mukah. Tu pun sebab ada benda nak buat. Kalau untuk suka-suka tu, memang tak ke sana lah jawab nya.

Jom ramai-ramai singgah sebentar di bandar Mukah. hehe. (Promote.. Promote..)

Kalau nak tahu lebih lagi tentang pesta kaul boleh lah tengok kat SINI eyh.

"Keep Smiling"
^_^

:: Banyak goyang kaki, kawan? ::


Assalamualaikum wbt.

*Credit Image to Google Images.*

Rileks je katak tu duduk atas batu. hehehe.
Sayangnya dia tak sepet je. Kalau sepet, boleh gak dia jadi Putera Katak Sepet. hehe.

Sejak dua tiga hari ni kat tempat kerja, wan lebih banyak rehat dari buat kerja. Tak kira lah dari buat waffle ataupun jadi promoter untuk barangan kesihatan. Mungkin sebab dua tiga hari ni orang kat kampung jarang lepak kat open air kot. Mungkin lebih selesa duduk di rumah bersama keluarga tercinta. hehe.

Nak di jadikan cerita, dalam bosan tak tau nak buat ape, wan ambik si xpria play dan belek-belek contact yang ada. Tiba-tiba terlintas kat kepala si Puteri Salju(Padahal sepanjang hari kot nak text tapi takut dia ada komitmen lain.. study ke ape ke kan..). Jadi apa lagi, cari contact yang tertera nama Puteri Salju. jadi text la wan dengan dia bermulakan Assalamualaikum wbt. Setelah menunggu agak tak lama, hehe, dia balas. Dari situ bermulalah operasi balas membalas menggunakan M16. Tapi peluru M16 yang dia guna agak slow, jem kot dek kerana mood bos dia, incik celcom tak berapa nak baik. Nak tak nak, tunggu jela. hehe.

Walau mana slow pun, yang penting wan dapat tahu yang hari ini (sebab dia text dengan wan kelmarin hari Isnin) dia ada hari yang sangat bermakna sebagai pelajar. Sebagai seorang mantan pelajar, wan dapat rasa macam mana rasa kalau hari-hari macam tu dah dekat. Kalau waktu study week tak struggle, memang susah nak jawab dengan baik. Dibuatnya kalau paper yang dekat-dekat, pecah kepala memikirnya. hehe.

"Awak, good luck. Semoga awak dipermudahkan menjawab soalan tu ye. Susah ke senang ke, jawab je."

Kawan wan tanya,

"Kenapa salju?"

"Sebab dia penyejuk bagi hati yang tengah bergolak lah. Ada sekali hari tu hati tengah bercelaru. Rileks je dia sound balik. Begitu begini begitu begini. hehehe. Adakalanya api sama api akan reda juga akhirnya. Terima kasih awak."

"Keep Smiling"
^_^

Jawapan salju tu sebenarnya variety, banyak lagi sebab lain. hehe.

:: Kejujuran tanpa sempadan ::


Assalamualaikum wbt.

Image credit to wikiHow

Wan pernah tertanya pada diri sendiri apa yang akan terjadi kalau semua benda dalam hidup kita, kita tak pernah tipu. Kita jujur sepanjang masa. Kira apa sahaja yang keluar dari mulut kita bukan lah kata dusta.


APA YANG AKAN JADI EYH???


Kita fikir lah sendiri ye. Bukan nak cakap kita kena tipu orang. Tapi cuba bayangkan kalau orang tanya benda yang berkaitan dengan rahsia yang kita memang tak nak bagitau orang lain. Kalau secara jujur, kononnya lah kan, terus kita bagitau je rahsia kita begitu begini begitu begini tanpa rasa segan silu. Dah tu mana pergi rahsia kita? kalau rahsia kita tu berkaitan aib kita? nak cakap jugak ke? Dah tu kalau tipu begitu begini begitu begini dah rasa macam tak selesa pulak sebab tipu orang. Kononnya tadi nak jujur sepenuh masa. Akhir sekali, takde benda nak simpan. Aib tergadai.

Habis tu kene tipu lah ni? Tak jugak. Kita kena lah cakap elok-elok. Macam tarik rambut dalam tepung, tepung tak berselerakan. Cakaplah kita tak boleh nak kongsi begitu begini sebab begini begini begini. Rahsia kan, tak kan nak bagitahu orang lain.

Tapi jangan pulak semua benda kita nak tipu. Kita sendirilah yang jangka dan tentukan yang mana kita nak jujur sejujurnya, mana kita nak simpan. Jangan sampai amanah orang pun tergadai sama sudah. Apa kita nak jawab kalau di tarik nyawa nanti. Takut ooo.

Nauzubillah min zalik.

"Keep Smiling"
^_^

Mini GA I Love Monopod By Emas Putih

As-Salam


Hadiah :
1 x Monopod bernilai RM45
15 x Button Badge Limited Edition by Emas Putih
10 x Bookmark Limited Edition by Emas Putih

Mini GA ini Seminggu Sahaja !! Syarat simpler giler!!
Nak join sila tekan banner di atas :)

 Follow blog dan G+:



:: Booth pin-pin. Nak beli ke tak? ::


Assalamualaikum wbt.


Tahun lepas, wan simpan je hasrat nak beli pin tudung. Pin tudung lah kan macam kat gambar atas tu. hehe. Dah macang balun mat jiwang 99 karat lah pulak wan ni kan. hehe. Takde lah. Teringin nak bagi kat adik-adik, emak dan juga si tuan puteri. Saje je nak bagi. Kalau diorang nak tolak ke, nak buang ke, nak bagi orang lain ke lepas tu, wan kisah ape. Yang penting hasrat tercapai. hehe.

Nak di jadi kan cerita, tahun lepas ada satu booth ni jual pin-pin tu semua. Tapi wan tak sempat nak pergi sebab masa wan cukup duit, booth tu dah tutup. Nyesal tak pergi awal. Dua tiga hari lepas, booth tempat jual benda gitu buka lagi. Apa lagi, terus pergi situ. Tapi, sejak dua tiga kali pergi situ hati ni main dialog plak. berdolak dalih sekejap cakap tak payah sekejap cakap beli je. Lastly, tak jadi beli terus balik rumah. Bila dah sampai rumah, cakap beli lah pulak. Ada masa tu nekad giler nak pergi kat booth tu. Tapi bila sampai kat booth, tak jugak. Adoi.

Hari ni tak kira, nak pergi gak. Kena beli jugak.

"Keep Smiling"
^_^

1# SIMPLE GIVEAWAY by AA


Assalammualaikum dan salam sejahtera

http://eira-shamiera.blogspot.com/2014/03/1-simple-giveaway-by-aa.html
 ( CLICK banner untuk Join sekali :) )

TARIKH PENTING : 
MULA : 22/03/2014
TAMAT : 22/04/2014
UMUM PEMENANG : 26/04/2014
Tekan LOVE3:




Tekan Fanpage:


:: Kisah Jubah Tak Jadi::


Assalamualaikum wbt.

Credit image to Goole Images **Kot.. hehe..

Suatu masa dahulu, patik pernah teringin membeli sepasang jubah wanita seperti dalam gambar diatas. Sebagai hadiah dalam fikiran ketika itu. Oleh sebab kesempitan kewangan, tak jadi nak beli. hehe. Simpan sajalah hasrat tu untuk isteri kesayangan yang tak kunjung tiba lagi. Bak kata Si Puteri Salju,
"Calon dah ada, jodoh je belum jumpa... hehehe... "

Apa-apa pun terima kasih kerana menjadikan patik tempat untuk bertanyakan soalan walaupun patik bukanlah pekerja kaunter pertanyaan di Balai Seri Di Raja. Terima kasih kerana menjadikan patik tempat untuk meminta pendapat walaupun patik bukanlah pemberi pendapat yang terbaik. Terima kerana menjadikan patik tempat untuk meluahkan kesedihan dikala bersendirian walaupun hanya tulisan yang menjadi peneman di kala hari yang panas terik dengan cahaya mataharinya dan malam dengan bulan yang dipancari bulan yang sentiasa bertukar gantinya. Terima kasih kerana menjadikan patik sebagai rujukan walaupun patik bukan lah sehebat bahan bacaan yang dapat memberi semua ilmu yang boleh diserap dalam diri. Terima kasih kerana menerima diri patik yang serba kekurangan selama ini.

Patik bukan lah seorang anak raja yang mampu memberi semua harta benda yang diinginkan di dunia ini. Kenangan, pengalaman, titik peluh, tanak umah, tanak masek, padai risak, manok tekukor, siau lalong, kerunong besengan semuanya tak akan ada jika ia tanpa kehendak Yang Maha Esa. Yang patik mampu hanyalah memberi seberapa banyak yang patik boleh beri mengikut halangan dan dugaan yang ada. Harapan dikala senja... dikala bermenung... dikala menghitung hari permergian...

ok,
berangan lagi. hahaha. Wan berdoa mendapat isteri yang sangat baik.. InsyaAllah.

"Gamber ubeng Abg wan agik kurus sabey" bak kata adik-adik

"Keep Smiling"
^_^

:: Kucing penyayang ::


Assalamualaikum wbt

http://zamani84.blogspot.com/2014/03/kelebihan-dengkuran-kucing-kepada.html
Jom singgah blog Abe Zamani. Baca pasal kucing. hehe. Tekan je gambar. Kredit gambar kat Abe Zamani.

Setiap kucing ada sifat penyayangnya. Inikan pula kita. Dulu wan ada kucing nama minous. Kucing tu sangat penyayang. Wan suka main dengan minous. Sekarang ni wan dah ada seekor lagi kucing, adik-adik panggil dia penyamun. Sebab dulu masa si penyamun ni masih kecil, penyamun ni selalu masuk dalam rumah dengan guna jalan lubang-lubang kecil. Kira yang cukup dengan saiz badan dia lah. Kalau lubang yang dah kene sumbat gune botol pun, sanggup dia tolak-tolak botol tu supaya lubang tu terbuka balik. Jahat betul. Hehe. Boleh cakap kucing ada 9 nyawa tak kalau kucing tu pernah kena lenyek dek hilux? sebab si penyamun ni pernah kena langgar hilux, tapi sampai sekarang dia masih hidup. Panjang umur punya kucing. hehehe. Allah berkehendak begitu. kan.

"Keep Smiling"
^_^

:: Kulit mengelupas, ubat? ::


Assalamualaikum wbt.

credit image to Google Images

Siapa tahu ubat terbaik untuk kulit mengelupas, kepala gatal dan batuk-batuk?

psst, jangan-jangan kulit menggelupas sebab kurang air tak? boleh jadi tak?

(Kaki ke atas tangan ke bawah)

Pernah terlintas di fikiran kalau lelaki buat macam ni,

Mula-mula, pergi jumpa emak bapak kepada orang yang kita berkenan. Tapi nak cari waktu emak bapak dia free. Tak pun waktu emak bapak dia duduk bersama adik-adik dia. Bila peluang ada, teringin nak tanya keinginan diri untuk menjadikan anaknya sebagai isteri. Jika meraka setuju dan pasti orang yang diinginkan tu belum dipetik orang, terus bincang kita akan hantar cincin sebagai tanda dengan syarat jangan bagitahu orang yang diingini tu siapa yang lamar. Bila dah hantar cincin, suruh mak dia sendiri yang sarungkan. Katakan ada orang dah 'cop'.

Kalau dia tanya kat kita, kita ke yang lamar dia. Kita pura-pura tanya "ade ke?" dan ucap "Tahniah, semoga dipermudahkan segala urusan". Kalau dia berdegil, kita cakap lah "tanya lah kat ibu, takkan dia tak tahu bakal menantu dia.". Kalau tetap juga tak menjadi, kita cakap lah "siapa pun yang melamar, dah jodohkan, nak tolak ke? takpa kita redha je dengan apa yang akan berlaku. Jodoh masing-masing kan. Allah je yang tahu." dengan nada yang cool giler. Dengan harapan dia akan sentiasa tertanya-tanya siapa orangnya. Lepas tu kita buat dunno je kalau dia tanya. macam kejam je bunyi nye. hehehe. Last sekali kita akan tunjuk muka masa akad nikah je dan nak tengok reaksi orang yang kita berkenan tu. Agak-agak apa reaksi dia eyh.

ok, agak-agak boleh jadi ke benda macam tu. hahaha. angan-angan sangat. Terikut Mat Jenin lah tu. Berangan je lebih.

"Keep Smiling"
^_^

Rupa-rupanya dalam mimpi je.

:: Masih Mencintainya ::


Assalamualaikum wbt.


Nak menjiwangkan diri dengan lagu masih mencintaimu oleh papinka kejap. hehehe.

Masa kat dalam feri hari tu, wan berdiri kat sudut-sudut feri sambil dengar lagu. Tiba-tiba dalam playlist tu mainkan lagu ni. Terus teringat apa yang terjadi pada diri ini. Semua benda berlaku dengan begitu cepat. Orang yang di ingini menjadi milik orang. Bersabarlah Wan. Ada hikmah disebalik semua yang berlaku. Ada seseorang lebih baik untukmu. Tu lah namanya tiada jodoh. Kononnya menginginkan yang mudah. Tapi yang berlaku sebaliknya. Apakan daya, itulah takdir yang Allah telah tentukan. Samaada Wan ataupun dia, tak kira siapalahkan, mesti ada takdir masing-masing. Tak kiralah kekal mahupun terumbang-ambing.

"Jika Allah berkehendakkan kita dengan orang tu, dengan dialah kita akan dijodohkan. Begitu jugalah sebaliknya. Dunia ini masih luas untuk diterokai. Selagi masih di panjangkan umur, carilah. InsyaAllah, akan ku temu jua. "

Akan daku bawa diri ini kemana sahaja Allah inginkan daku pergi. Terima kasih atas segalanya.

"Keep Smiling"
^_^

Semoga kita bertemu di Jannah.

:: Rancangan-Nya lebih baik ::


Assalamualaikum wbt.


Kelmarin, ummi, abang Hafiz, Halimaton, Abu Handalah, dan wan sendiri merancang untuk pergi ke Sibu. Dengan tujuan untuk mengurus kan hal yang masih tertunggak. Mengikut perancangan asal, kami akan ke sibu menggunakan dua motorsikal dan salah seorang daripada kami akan guna ekspress (bot laju kalau cakap KL. hehe. kot. entah lah). Tapi yang jadi, sebaliknya hanya satu motor sahaja yang digunakan. Hanya Wan dan Abu Handalah sahaja yang pergi menggunakan motosikal. Tapi bila difikirkan semula apa yang terjadi, Allah punya perancangan jugalah yang terbaik. Dialah sebaik-baik perancang. Sebabnya, pada asalnya ummi seorang sahaja yang akan menggunakan ekspress. Tapi yang jadi, Halimaton dan Abang Hafiz ikut sekali dalam ekspress. Hikmahnya, kalau jadi apa-apa dekat ummi, adalah orang yang nak tengok-tengokkan dia. Dan ada juga teman dia berbual. Lagipun, Ummi cepat bosan jika hanya duduk-duduk macam tu saja.

Perjalanan untuk ke Sibu dengan menggunakan motorsikal selalunya hanya memerlukan masa 2 jam sahaja untuk sampai. dan ia akan melibatkan perggunaan dua buah feri. Nak dipendekkan cerita, salah satu feri yang di gunakan untuk pergi sibu itu rosak. Mereka ambil masa 3 jam untuk baiki feri tu. Disebabkan masa yang lama itu, banyak kenderaan yang beratur panjang. Hinggakan jika kita kira muatan feri dan kenderaan yang ada, feri tu memerlukan 4 kali ulang alik barulah mencukupi untuk menghabiskan sisa-sisa kenderaan yang ada ketika itu. Barisannya macam hampir 1km kalau tak silap. Jadi, kan wan cakap tadi ummi cepat bosan dengan benda begitu kan, dia akan bosan jika tak buat sesuatu. Hikmahnya di sini Ummi tak perlu nak duduk lama-lama menunggu mereka membaiki feri melainkan ummi ikut serta menggunakan motorsikal.

Sampai sahaja wan di Sibu, wan terus ke rumah kakak saudara wan yang rumahnya berada di Sibu. Sampai sahaja di depan rumah, terus wan parkir dan menongkatkan motor. Habis kebas seluruh badan sebab lama sangat memandu. Kalau terus menulis masa tu, agak-agak tulisan wan mesti bergegar-gegar. hehe. Dari situ jugak, wan faham hikmahnya Allah merancang sesuatu. Dia memang Maha Hebat. Semua benda berjalan dengan lancar dengan apa yang dirancang oleh-Nya. Macam yang ummi selalu kata,

"Kita hanya boleh merancang begitu begini, tetapi rancangan yang Maha Esa itu kita tak tahu."

Apa-apapun, semua peristiwa yang berlaku dalam kehidupan kita di dunia ni, mesti ada hikmahnya. Samada sedikit mahupun banyak. Qada' dan Qadar, takdir, dan jodoh itu hanya Allah yang tahu. Kita hanya merancang, usaha dan ikhtiar yang terbaik untuk kehidupan kita.

Allah Maha Besar.

"Keep Smiling"
^_^

Jika dia memang bukan jodohku, tiada lebih dari berserah pada Ilahi yang mampu aku lakukan.

:: Pertunangan rakan seperjuangan ::


Assalamualaikum wbt.

Pada hari ahad, 23 mac 2014, berlangsungnya majlis pertunangan sahabat seperjuangan wan semasa di sekolah menengah dulu iaitu Amira. Dia bertunang dengan orang kampung dia juga. Ucapan tahniah untuk sahabat dan semoga cepat-cepat lah nikah tu. Tak yah tangguh-tangguh. hehe.

Dah! malas nak cerita panjang, jom tengok gambar. hehe.







Nampak sangat meriah. Semoga kedatangan mereka ke majlis ni akan membawa rahmat dan rezeki kepada mereka.

P/s tuan puteri:
Nak bagi tuan puteri tengok gak sebenarnya. hehe. Supaya tuan puteri tau yang mana satu kawan patik. hehe.

"Keep Smiling"
^_^

Rahsia 1# text yang paling banyak dalam inbox ialah dari Puteri Salju. rahsia lah sgt kan.

:: Lucu aka terejik ::


Assalamualaikum wbt.



Sumber

Dalam musibah yang telah menimpa mangsa dan keluarga-keluarga terlibat dalam tragedi MH370 ni, ramai yang datang memberi sokongan moral samaada dari dalam negara mahupun dari luar negara. Tak lupa juga, ada yang menggunakan kebijaksanaan dan kekreatifan mereka untuk turut serta dalam mendoakan agar misteri kapal terbang itu dapat di temui semula.

Hanya yang peliknya bila benda yang dilakukan itu terlampau kreatif sehinggakan. entahlah nak cakap macam mana. Hanya mampu tersenyum dan ketawa je bila tengok gambar kat entri lulu pages dan kat sini. Melucukan je gelagat orang zaman sekarang ni.


Apa-apa pun, semoga kapal terbang itu dijumpai semula.

#PrayForMH370

"Keep Smiling"
^_^
 

:: Game Addictions aka Giler Game ::


Assalamualaikum wbt.





Sebelum meneruskan penulisan, nak minta maaf jika wan ada buat salah kat sesiapa saja. hehe. Mana tahu ada kan. Salah komen ke, salah post ke. Minta maaf sangat-sangat.

ok,
nak tahu kenapa tiba-tiba hilang penulisan kat blog?

Game lah jawabnya. Sekali main game, dua tiga jenis game. Satu game saja ambik masa yang lama. Dah leka main game, last-last terus tertidur tak pun nanti buat kerja lain. Nak buat entri pun sampai lupa. adoi. hehe.

apa lah wan ni Game addiction betul la...

"Keep Smiling"
^_^

P/s Tuan Puteri:
Walaupun suatu hari nanti kita tidak akan dipertemukan, maka ikutlah jodoh yang telah ditentukan oleh Allah. Bahawasanya, perancangan daripada Allah itu adalah yang paling sempurna. Kita hanya berusaha dan berikhtiar, yang membuat sesuatu yang dirancang itu menjadi kenyataan adalah Allah swt.


:: Drama Jika Itu Tadirku ::


Assalamualaikum wbt.

Siapa selalu tengok drama ni?

Best tak drama ni?

Mungkin drama ni belum sampai kemuncak lagi kot sebab nya wan belum tengok lagi drama ni. Tu yang nak tahu sangat tu. Ape cerita dengan sambutan drama yang baru ni selepas cerita Ariana Rose. hehe.
Lagi hebat ke?

Apa-apapun, mari sama-sama kita memeriahkan industri perfileman negara kita.

"Keep Smiling"
^_^

:: Eyh, malu-malu pulak dia ::


Assalamualaikum w.b.t

http://2.bp.blogspot.com/-Dgpn53bDKVY/UxNTm14DlMI/AAAAAAAACGo/ly9f29NFu_s/s1600/Habib+Awliya+Hari+Raya.jpg


Kisah ni sebenarnya berlaku masa Hari Raya Aidilfitri tahun lepas. Tak sempat nak cerita sebab laptop di cabut nyawanya. Ribbon untuk button on-off di tarik-tarik oleh budak nakal kat atas tu. hehehe. Yang lelaki tu. Tu yang lama menghilang tu. Payah sikit nak update blog guna laptop orang lain. Sebab Wan ambik masa yang lama nak karang satu entri. Mana tak nya, taip padam taip padam. Last-last tak jadi taip. Adakalanya masuk jadi draft je. Publish tak jugak. hehe.

Ok, berbalik semula pada kisah hari raya. Wan tak ingat pulak kisah ni berlaku pada tarikh bila. Tapi yang wan masih ingat ia berlaku pada waktu malam. Masa tu bapa kepada budak perempuan tu pergi beraya ke rumah tempat kami berkumpul pada hari tu. Iaitu di rumah bapa saudara wan. Selalunya kami akan beraya kat situ kalau bapa saudara wan beraya ke kampung halaman. Kiranya kalau dia balik sinilah kan. Jadi, malam tu bapa budak tu bawak budak perempuan yang comel tu beraya sekali. Pada mulanya, budak perempuan tu asyik berkepit je dengan bapa dia. Tak nak lepas lagi tu.

Nak di pendekkan cerita, lepas di pujuk-pujuk, akhirnya budak kecik tu tak takut lagi. hehehe. Yang tak tahan tu budak kecik tu comey oo. Hehe. Kalau tak percaya, cer tengok muka Habib Awliya tu. hahaha. Yang tu yang tak tahan tu, dengan spontan dia buat muka malu-malu sambil genggam tangan gitu. Boleh-boleh je si Habib Awliya tu jadi gitu. Dua gambar terakhir tu gambar sebelum budak perempuan tu nak balik. Habib tahan budak perempuan tu daripada berdiri. Macam tak nak bagi budak tu balik je. hehe. Dia tahan kuat-kuat lagi tu. Adoyai. Habib habib. Ada-ada je perangai dia tu.

"Keep Smiling"
^_^

P/s Tuan Puteri: Awak, tiba-tiba saya teringat balik permintaan awak masa bulan Ramadhan tahun lepas. adoi. Sentap.
Cahaya mata itu rezeki daripada Allah.

:: Berangan-angan macam nak kahwin ::


Credit image to Fuadansari

Tengah duduk termenung depan laptop tiba-tiba berangan. Nak kahwin pulak rasanya, lepas tengok tips mendapat ketenangan ketika akad nikah dari bro Erazfadli. hehe. Amboi balik-balik sentuh pasal pasangan hidup ni. hehe. ampun :) bak kata kak Anamizu.

Macam mana rasanya eyk masa nak akad nikah? mesti berdebar-debarkan? mesti rasa macam tok kadi tu adalah guru besar atau pengetua sekolah yang paling garang dalam sejarah kehidupan kita. Salah sebut je terus sentap. Asal gagap je terus rasa macam tak jadi je benda yang nak di buat. hehe. Tapi InsyaAllah, lepas baca tips tu semua, siapa-siapa yang nak akad nikad tu mesti tenang punya. Tak pun boleh gak sebelum nak duduk depan tok kadi tu, cuba tarik nafas panjang-panjang lepas tu lepas. InsyaAllah kita akan tenang dan semua urusan akan berjalan dengan lancar. Dah macam ada pengalaman lah pulak bunyinya kan. hehehe. Takdelah, kebanyakan benda-benda macam tu akan buat kita gemuruh aka nervous kan. Jadi, dengan menarik nafas yang panjang selalunya akan mengurangkan sedikit rasa gemuruh tu. Wan selalu buat masa nak mulakan presentation dulu. hehehe.

Lepas habis je semua. Terus bawa pasangan kita 'lari' pergi land below the wind. Perghh!!! Cantik owh tempat-tempat tu semua kalau nak dijadikan tempat untuk bermulan berbulan madu. Actually, semua tempat kat negara kita ni sesuai untuk tujuan tu. Tinggal kita je lagi nak pilih yang mana yang kita minat. Visit Malaysia lah katakan. Kalau bukan kita yang nak meriahkan industri pelancongan negara kita, siapa lagi kan? hehe.

Lari lari jugak, jangan lupa pulak nak tutup pili air. Itu kan salah satu cara menjimatkan air. Nanti tak pasal-pasal balik dari ber'honeymoon' dapat bil air ber'rat-rat'. hehehe. Lagi pun negara kita sekarang dah makin panas. Berpada-padalah nak gunakan air eyh.

"Keep Smiling"
^_^

P/s tuan puteri:
Terima kasih awak. hehehe. Tak sangka awak ingat kat saya. hehe. Nanti cakap 'Thanks' kat kawan awak yang balik kampung tu eyk. Kesian dia, dah jadi macam postwoman lah pulak. hehe. See you when I see you.

Planning for future event.

:: Keluh Kesah BR1M ::


Credit Image to Google Images

Siapa belum dapat BR1M 3 angkat tangan?
hehe..


Minggu lepas Wan agak terkejut gak lah tengok hampir semua blogger buat entri pasal BR1M. Amboi, belanja sakan nampak eyh bila dah dapat duit tu. hehe. Apa-apa pun, guna lah duit tu sebaik mungkin eyh. Ke dalam minggu ni dah habis dah duit tu? haha. Terbaiklah.

Kawan-kawan Wan yang dapat BR1M hari tu, senang hati belanja-belanja kawan-kawan diorang. Ada seorang hari tu siap cakap lagi,

"Wan, BR1M kita bahagi!!!"

Haha... padahal wan tak dapat pun BR1M tu. Nak bahagi mendenye. hehe. Sebenarnya wan tak kemas kini maklumat BR1M hari tu. Jadi, wan pun tak pasti sebelum ni wan ada letak akaun ke tak. Nak tak nak kene tunggu minggu satu lagilah, kot-kot dapat baucer ke. hehe.

P/s tuan puteri:
Awak, study smart ye. Jangan stress-stress. Kalau awak nak saya tolong apa-apa, bagitahu je. InsyaAllah, selagi terdaya saya akan tolong awak. Untuk test awak tu, saya rasa awak boleh dapat 4flat tu. Chiayok!!!

"Keep Smiling"
^_^

**Ada rezeki lebih plan nak nikah**

:: Rasa macam bos sejenak ::


Assalamualaikum w.b.t

Credit Image to Google Images

Kisah ni berlaku dua tiga hari yang lepas. Waktu pagi, dalam pukul 10 gitu. Sebenarnya tak pasti gak pukul berapa. Yang ingat just belah pagi lah. Pagi tu kan, wan bangun macam biasa. Dah pagi kan, wan takda buat apa-apa. Jadi main game je la kerja nya. Sebab wan punya shif kerja waktu petang dalam pukul 4 sampai malam pukul 10 gitu. Jadi, wan bukanlah seorang bos. hahaha..

Patah balik dengan tajuk. hehe. Asal pulak nak rasa macam bos kalau bukan bos? ye dok?

Sebenarnya dalam lingkungan masa yang tertera kat atas tu, tengah wan leka main game yang tak tentu nak habis tu, tiba-tiba game yang wan main tu berhenti secara tidak diduga.. Tertanya-tanya gak dalam hati,
"Apasal pulak pandai lag game ni, gelap lagi tu."

Rupa-rupanya ada orang call. Apa lagi wan tengoklah nama orang yang call. Takda nama, hanya nombor telefon je yang tertera kat muka handphone tu. Dalam hati masa tu terlintas satu je, kawan-kawan lah kot. Diorang tukar nombor baru. Tu yang call tu. Jadi, wan angkat swipe je lah (Handphone tasekerin takkan nak angkat pulak kan. hehe.). Seorang jejaka yang bercakap.

********************************************************

Lelaki TD : ...... *TD ialah Tak Dikenali
Wan : Hello.
Lelaki TD : .....
Wan : Hello.
Lelaki TD : Hoi bos, sa mau mintak kerja ini. (dengan nada yang kasar)
Wan : Hello, kamu salah orang ni.
(Rupa-rupanya orang seberang sih, monolog wan dalam hati. Terkejut gak tiba-tiba boleh kene panggil bos. hehe.)
Lelaki TD : Tidak.. butul lah ini...
Wan : kamu salah nombor ni.
Lelaki TD : butul la. kamu mana ini sekarang?
Wan : Saya ada sini Sarawak ooo... (jawab macam dialek orang cina)
Lelaki TD : Aaaa.. Butul la tu... saya mau cari kerja ni..
Wan : Kamu salah orang ni. salah nombor ooo.
Lelaki TD : Kamu apa nama?
Wan : Wan... kamu salah nombor ni...
Lelaki TD : Butul la ini nombor.
*Terus dia letak telefon*

********************************************************

Sampai ke hari ni wan asyik teringat je situasi ni. haha. Adoyai. Boleh-boleh je wan jadi bos. Yang telefonnya orang seberang lagi tu. hehe. Untung betul dapat nombor telefon yang wan pakai sekarang ni. Yang ni first time dapat telefon dari orang yang nak cari kerja. Dah macam wan ni ada agensi mencari pekerjaan lah pulak kan. hehe. Dari lipatan sejarah.

"Keep Smiling"
^_^

Berbudi bahasa lah kepada sesiapa sahaja.

:: Darlie, do You expert enough? ::


http://my.sharings.cc/p/6F1E6

Dulu masih wan teringat masa mula-mula masuk matrik (Kolej Matrikulasi). Masa tu bermulanya hidup baru sebagai seorang pelajar dan juga perantau. Jadi, sudah menjadi kebiasaan pelajar yang baru nak mula berdikari ni, mesti macam-macam benda nak beli. Beli alat tulis lah, pemadam, pensil, pen, kertas kajang, dan macam-macam lagi. Tak terkecuali barang-barang harian seperti baldi, sabun, berus gigi dan ubat gigi Darlie..

Nak di jadikan cerita, masa tengah kemas-kemas barang dalam bilik, wan tiba-tiba terasa macam ada benda yang tertinggal. Macam kurang je barang. Oh, rupanya ubat gigi dah takde. Mula lah masa tu nak syak, pikir negatif cakap ada orang curi barang. Padahal wan lah orang yang pertama sekali masuk bilik tu. hehe. Tapi, sebelum nak tuduh-tuduh secara mem**** buta, wan cari lah dulu kan. Mana tahu terselit kat mana-mana. Jadi, satu persatu barang di punggah balik. Mula tengok dalam beg. Lepas tu bawah katil kot-kot tercicir. Bawah bantal cari gak. Akhir sekali tu atas meja tempat belajar. Tak juga jumpa. Dengan hati penuh duka, wan terduduk kat meja belajar dan cuba tenangkan fikiran. Bila fikiran dah semakin reda wan buat keputusan nak beli yang baru je. Senang cerita.

Dengan seberapa pantas wan bersiap-siap nak berlari *eyh berjalan dengan langkah pagar ke koperasi yang terletak lebih kurang 500m dari blok tempat wan tinggal. Lima minit jugak lah masa yang wan ambik nak ke pergi sana. Sesampai di koperasi,

"Mana tempat diorang letak *colgate ni?" wan cakap dalam hati. 
*saya melanau moden jadi semua jenis ubat gigi saya cakap colgate.. hehehe...

Pusing punya pusing rupa-rupanya kat depan kaunter pembayaran je pun benda yang dicari-cari tu. Belek punya belek semua ubat gigi yang ada kat kaunter tu, hanya tinggal satu jenis je lagi. Jenama Darlie. Darlie pun Darlie lah. Lepas bayar terus balik bilik. Malam tu terus cuba ubat gigi Darlie. Perghhh. First time owh pakai jenama Darlie. Gigi rasa segar tu jangan cakap lah. Selesa dan nyenyak tidur dibuat nya. Hehe. Sampai sekarang Darlie jugak jadi pilihan kalau berada di perantauan. Murah lagi tu.


Sekarang Darlie buat keluaran baru, Expert White.
 Ia dapat memutihkan gigi 3 kali lebih putih.

so,
wouldn't you be the expert?

Jom Main game #betheExPERT kat SINI, mana tahu dapat Expert White satu.

"Keep Smiling"
^_^

:: Cantik baju GF... GirlFriend ::


Assalamualaikum w.b.t

Depan

Belakang

Ok dah tengokkan gambar kat atas tu...
agak-agak apa sebenarnya yang berlaku dengan baju tu?






















Takde apa-apa yang berlaku kat baju tu sebenarnya. hehehe.

Kisah ni berkisar pada dua tiga hari yang lepas. Pada hari tersebut wan tiba-tiba terasa nak guna baju tu. Jadi dengan tanpa rasa segan silu, wan pakai je la baju tu. Lepas tu, Wan ajak lah adik wan yang sama-sama GF tu keluar jalan-jalan pergi pasar. Kalau yang sama-sama Geng Fiqra, mesti tau adik wan mana satu yang wan maksudkan. hehe. Nak di pendekkan cerita, masa berjalan-jalan kat pasar, wan tengok ada ramai (kira ramai lah sebab 4 orang) budak perempuan tengah usha wan dalam-dalam punya. Mana tak nya salah seorang daripada diorang tu tengok, dari muka dia belah kanan hingga lah dia toleh ke kiri. Asyik usha je tu. haha. Nak dijadikan cerita, wan jadi riak macam orang paling popular dan paling hensem kat dalam kampung. Kira bajet artis lah kan. hahaha.

"Asal diorang usha aku ni, hensem sangat ke aku hari ni dengan shade gelap ni. Di tambah lagi dengan baju GF yang comey ni dan pakaian yang serba hitam di tengah hari yang mataharinya mencanak di atas kepala ni. hehe." ujar wan dalam hati.

Nampak tak permainannya kat situ. hehe. riak je lebih. Tak bagus owh riak. Jadi wan biarkan je lah rasa tu berlalu begitu sahaja. Nak ditambahkan cerita, pada waktu Asar tu, Wan pergi lah masjid kan untuk mengerjakan solat Asar secara berjemaah dengan jemaah-jemaah yang datang ke masjid pada petang tu. Salah seorang daripada diorang adalah kawan wan, Syafiq nama dia. Jadi, macam biasalah jika kami berdua terserempak begitu mesti kami akan bertegur sapa dan antara bahan sapaan ialah baju GF tu lah,

"Eyh GF... GirlFriend... hahhaa... pelik betul simbol baju tu..." kata Syafiq kat wan.

"hehehe.." hanya balas senyuman dan tawa saja yang dapat wan bagi.

Habis solat dan doa, wan terus bergegas ke tempat kerja. Tak jauh pun. Kira-kira 500m dari Masjid je. Sampai kat kedai, macam biasa, bersiar-siar lah dulu. hehe. 'Mengular' bak kata orang Sarawak. Nak dijadikan kisah baju ni ultimate, masa kat kedai, orang tanya lagi pasal baju tu. Tetap tetang simbol GF.

"GF??? Ape tu??" tanya salah seorang daripada kawan wan kat open air tu.

"Owh.. cuba tengok belakang... tu lah maksud GF tu..." Balas wan dengan yakin sekali.

"Ooo.. Geng Fiq'ra... Gempak..Fewitt.." baca kawan wan dengan nada orang yang baru dapat ilmu.

********************************************************************

15 minit kemudian... Baru wan perasan sesuatu yang pelik... Lain daripada yang lain...

ok... pengakhiran cerita ni pembaca boleh baca balik dan kaitkan dengan gambar kat atas...

********************************************************************

SEMOGA BERJAYA!!!!

Hahahaahhaha!!!

What a mess day...

"Keep Smiling"
^_^

Kekhilafan itu akan berlaku dan jika ia berlaku, Allah jugalah sebaik-baik tempat untuk meminta pertolongan.

:: Oppo N1 memang terbaik ::


Assalamualaikum w.b.t


Tempoh hari dalam berita TV3 rasanya, diorang tunjuk gadget yang terbaru keluaran oppo ni iaitu Oppo N1. Jadi, wan yang tengah bosan-bosan tengok berita tiba-tiba teruja tengok handphone ni. Mana tak nya, kamera handphone 13MP ni boleh pusing sampai 206 darjah owh. Sepanjang yang wan tahu pasal gadget-gadget handphone ni, belum pernah lagi wan tengok handphone ada kamera yang boleh pusing sampai macam tu sekali. hehe. Macam bunyi orang baru keluar dari gua pun ada. hehe. Kalau tak salah dengar lah kan, ni lah handphone yang pertama sekali menggunakan kamera yang boleh pusing ni. Jadi sesiapa yang nak stalk tu senang lah sikit kan. Boleh pusingkan kamera tu. Gambaq pun clear. Memang terbaik dari ladanglah.

Perbandingan dengan Samsung Galaxy Note 3:

besar owh...


Akhir kalam, apa-apa jenis gadget pun yang di ciptakan oleh manusia di dalam dunia ini ada kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri. Apa pun motif dan tujuan kita dalam memiliki semua ini, semuanya terletak pada diri kita sendiri.

"Keep Smiling"
^_^

Kemudahan telefon bimbit ini selalunya digunakan hanyalah untuk memudahkan urusan.